Hoe kan ik het beste fietsroutes maken voor de gps?
Zelf gebruik ik al een gps sinds Garmin gps apparatuur maakt, op batterijvoeding, om onderweg mee te nemen. De eerste gps-en konden geen routes aan, ze waren ontwikkeld als noodvoorziening voor als het mis ging onderweg. Je had dan altijd je locatie en je kon eventueel de track-back functie gebruiken om de route terug te ‘navigeren’. Ook kon je door middel van waypoints bijvoorbeeld berghutten markeren. Kaartmateriaal was ondenkbaar, het scherm was daar niet geschikt voor en ook het geheugen was lang niet toereikend.
Meer functionaliteiten in de gps
Garmin ontdekte al snel dat de gebruiker meer functionaliteit wilde hebben en ging meer consumenten gps-en ontwikkelen. De mogelijkheid tot routes, of eigenlijk het delen van tracks, werd mogelijk. Langzaam kwamen de eerste kaarten beschikbaar, heel grof in detail en eigenlijk niet bruikbaar voor navigeren.
Sinds 2006 is de eerste topografische kaart van Nederland beschikbaar die ook routeerbaar was! Dit werd een ongekend succes en al snel volgde er meer kaartmateriaal wat per stuk, op cd of dvd, afgerekend moest worden.
Wat is het leven sindsdien verandert. Nu gebruiken we OpenStreetMap. een online open licentie kaartprogramma wat door de gebruikers zelf steeds doorontwikkeld wordt. Dus eigenlijk altijd correct kaartmateriaal wat bijna realtime bijgewerkt is!
Wat zijn routes en wat kan ik ermee?
Routes zijn waypoints (routepunten) die aan elkaar gekoppeld worden. Door deze vele routepunten ontstaat een route die, na geladen te worden, met een gps genavigeerd kan worden. In principe staat een route altijd vast. Tegenwoordig gaan de betere gps-en herberekenen mocht je van de route afwijken. Maar er zijn er veel die dat niet kunnen en dus zal je zelf weer op de route moeten komen. Als je zelf met een gps op pad gaat en de gps zijn route laat onthouden kan je deze delen met anderen. Hierdoor zijn hele netwerken ontstaan waar je dus prima gebruik van kan maken.
Welke bestandsformaten hebben routes?
Er zijn verschillende bestandsformaten, GPX is het meest gebruikte en kom je eigenlijk overal tegen. Mocht je een ander bestand tegenkomen dan zijn er vaak wel online converters die het om kunnen zetten naar een GPX bestand.
Hoe kan ik een route in de gps laden?
Een route gedownload van internet kan op diverse manieren in de gps geladen worden. Te allen tijde blijft het verstandig om de route zelf te controleren. Je zal niet de eerste zijn die klakkeloos een route overneemt en dezelfde weg fout rijden zoals de routebouwer dat heeft gedaan...
Routes importeren en bewerken kan via Garmin Connect, echter is een route aanpassen een drama. Wel kan je de route erna makkelijk naar je gps zenden.
Nog handiger is Komoot, hiermee kan je veel makkelijker een route bewerken, als je Komoot gekoppeld hebt aan je Garmin gps kan je de opgeslagen route daar gelijk ophalen!
Meer over Komoot heb ik hieronder uitgelegd.
Hoe maak ik zelf een route?
Wie veel op de fiets zit wil wel eens een andere route fietsen. De duurritten die ik op dit moment maak zijn richting de 3 uur. De omgeving heb je dan wel gezien, en het is leuk om ook eens een andere streek te verkennen. Geen probleem natuurlijk. Totdat je in een woonwijk belandt waar je de weg niet kent. Na 3x een doodlopend woonerf te zijn ingereden of 6x gestopt te zijn om op je smartphone Google Maps erbij te pakken ben je het wel zat. Dus waarom niet zelf een route maken? Klinkt simpeler dan het soms is. Want waar begin je? Welk programma? Welke wegen wel, welke niet? Wil je alleen fietspaden of is af en toe een halfverharde weg ook geen probleem? Kortom veel vragen.
De fietsrouteplanner van de fietsersbond.
Een tool die ik veel gebruik is de fietsrouteplanner van de fietsersbond. Hiermee kan je routes maken met je eigen voorkeur. Voorkeuren zijn:
- makkelijk doorfietsen
- racefietsroute
- recreatieve route
- natuur route
- autoluwe route
- via knooppunten
- via LF-routes
- combinatie fietsnetwerken
- via strooiroutes
- fietsbewust
De meest handige voor de wielrenner/tourfietser zijn de opties: “makkelijk doorfietsen” en “racefietsroute”. Hierbij wordt er dus rekening gehouden met het feit dat je op de racefiets bent. Dus de makkelijke doorfietsroute gebruikt, indien mogelijk, fietspaden langs hoofdwegen, vermijden van stoplichten en zonder bijzondere hindernissen. De racefietsroute is voornamelijk geasfalteerd en de autoluwe route voornamelijk vrijliggende fietspaden zonder (te veel) stoplichten.
Ook kan je bij de routeplanner te vermijden opties ingeven zoals vermijd doorsteekjes, onverharde wegen, veerponten en niet altijd toegankelijk.
Je kan routes laten genereren van adres naar adres maar ook een rondje vanuit 1 adres, super handig om nieuwe routes te ontdekken vanaf je locatie! Eenmaal een route naar je zin gevonden? Dan kan je deze exporteren als GPX en verder bewerken zoals ik hierboven heb beschreven.
Komoot is de routeplanner voor eigen routes, geweldig!
Recent op de markt is komoot.nl Wederom een online routeplanner. Je kan hierbij ook van adres naar adres navigeren, maar ook je eigen routes bouwen door op de kaart te klikken. Het mooie van Komoot is dat je aan kan geven welke sport je gaat beoefenen. Dus ook bruikbaar voor MTB, hardlopen of gewoon wandelen. De tool rekent razendsnel en meestal verrassend goed je juiste route. Is de voorgestelde suggestie tussen de punten niet helemaal naar wens? Je kan de lijn ertussen simpel verslepen naar een andere weg. In het scherm zie je meteen een hoogte profiel en Komoot geeft de zwaarte aan van de route, handig voor beginners of een rustige duurrit.
De route is volledig turn-by-turn, dus geschikt voor routenavigatie!
Met de app Komoot voor Garmin op je smartphone kan je zelfs zonder problemen onderweg de route aanpassen. De aangepaste route kan je meteen ophalen via je Garmin met de Komoot IQ app. Dit kan zelfs offline!
De routes die gemaakt zijn in Komoot zijn ook goed betrouwbaar, zeker zo fijn als je in onbekend terrein bent beland.
Garmin Connect
Garmin heeft zelf ook een routeplanner. Op vakantie heb ik dit weleens gebruikt bij gebrek aan een alternatief. Een route bouwen lukt redelijk, maar aanpassen is echt een drama. De routes die je in deze tool maakt zijn dan wel weer betrouwbaar.
Strava routebouwer
En andere online tool is Strava routebouwer. Deze tool staat nog in een bèta-fase. Dit is een handmatige routebouwer waarbij je door middel van klikken op de kaart een route bouwt. Op zich prima, maar helaas ging het bij mijn route niet helemaal lekker en had ik een paar afslagen die me letterlijk het voetpad in een weiland in navigeerde. Niet helemaal top dus.