Een wetsuit is een pak van neopreen materiaal dat gebruikt wordt voor het zwemonderdeel van de triathlon. Neopreen heeft als grote voordeel dat het flexibel is en goed isoleert. Surfpakken zijn ook van neopreen materiaal maar zeker niet geschikt voor een triathlon. Surfpakken zijn vaak dikker en minder flexibel. Bij kleine lokale triathlon wedstrijden zal er niet naar gekeken worden maar bij grotere wedstrijden is de kans heel groot dat je de startlijn niet haalt omdat je eruit gehaald word omdat het niet toegestaan is.
Één van de belangrijke redenen om een wetsuit te dragen is om op temperatuur te blijven. Afhankelijk van de dikte van het materiaal zal de wetsuit veel of weinig isoleren. De andere belangrijke reden voor de wetsuit is het drijfvermogen. Hierdoor lig je vlakker en hoger in het water waardoor de weerstand minder word. Bij veel beginnede atleten zakken de benen waardoor ze als het ware door het water slepen. Een wetsuit waarbij het materiaal bij de benen dikker is zal de benen meer liften in het water. Het nadeel van een dikker materiaal is uiteraard de flexibiliteit, de bewegingsvrijheid.
Het kan enorm helpen om een zwakkere zwemmer sneller te laten zwemmen. Het drijfvermogen van een wetsuit kan op verschillende manieren worden aangebracht. De fabrikant gebruikt vaak verschillende diktes aan materialen in zijn wetsuit. Hierdoor kunnen je benen bijvoorbeeld meer gelift worden, maar ook rondom je middel kunnen dikkere materialen gebruikt zijn. Zeker voor in open water kan een wetsuit een veiliger gevoel geven voor de beginnend zwemmer. In combinatie met een zwemboei kan je makkelijk blijven drijven. Gevorderde atleten zullen voor een dunnere wetsuit gaan. Deze hebben minder drijfvermogen, wat een gevorderde zwemmen ook niet nodig heeft, maar zijn veel flexibeler.
De pasvorm van een wetsuit is ontzettend belangrijk. Als een wetsuit te ruim is qua pasvorm zal er water via de kraag naar binnen kunnen komen waardoor je enorm veel weerstand krijg. Maar de wetsuit moet ook goed aansluiten, het moet voelen als een tweede huid. Elk rimpeltje op het pak zal weerstand geven. Uiteraard moet er maximaal bewegingsvrijheid met de schouder zitten om je zwemslag te kunnen maken. De pasvorm is dus heel belangrijk. Probeer verschillende merken en modellen uit. Lees je van te voren in welke materialen er gebruikt worden. En vooral niet te vergeten, wat is je budget want je kan het echt zo gek maken als je zelf wilt.
Er zijn verschillende winkels die wetsuit testdagen houden. Hier zijn meerdere merken aanwezig waarbij je dus de aanwezige wetsuits kan vergelijken. Dit geeft je de gelegenheid om vragen te stellen en dus alle wetsuits uit te proberen in een zwembad of zelfs open water. Van te voren aanmelden is vaak wel nodig, zo weet de organisator ook op hoeveel deelnemers hij kan rekenen. Hou wel rekening met wat wachttijd, zeker als je een populaire maat hebt. Dit is vaak niet erg omdat er altijd wel een merk is welke je kan proberen. Vaak krijg je van de organiserende partij ook een lijst met alle modellen waar je aantekeningen op kan maken. Na twee wetsuits geprobeerd te hebben weet je de verschillen nog wel, maar als je er vijf uitprobeert word het al lastiger. Gewoon handig als naslagwerkt dus. Bestel je de wetsuit op de testdag dan zit er vaak ook nog een leuke korting op. Het wetsuit kan je vaak niet gelijk meenemen maar word vrij snel opgestuurd.
Een wetsuit kan je voor een paar tientjes bij de Decathlon kopen, maar ook voor €800,00 bij de specialist. De triathlonsport is geen goedkope sport maar wees reëel voor jezelf. Spreek met jezelf een budget af en ga dan zoeken naar modellen. Zeker voor de beginnende triatleet is de pasvorm veel belangrijker dan de verfijnde materialen. De tijdwinst ga je er met een vreselijk dure wetsuit niet uithalen. Staar je dus niet blind op de topmodellen maar ga voor de instapmodellen of de middenmoot. Vaak zijn dit al bijzondere mooie wetsuits waar je al enorm plezier van gaat beleven.
Een wetsuit aantrekken is nogal een klusje, zeker als je het voor de eerste keer doet. Maar met enige oefening is het zelfs alleen goed te doen. De belangrijkste tip die ik uit eigen ervaring kan meegeven is dat de buitenkant van de wetsuit heel kwetsbaar is, ga daar dus voorzichtig mee om en trek daar nooit aan om het wetsuit op z'n plaats te krijgen. De binnenkant is echter sterk en veel minder kwetsbaar. De binnen kant kan je gerust met je vingers beetpakken om het pak aan te trekken en eventueel op z'n plaats te krijgen.
Begin met de pijpen van je wetsuit binnenste buiten te trekken. Je gaat namelijk het pak binnenstebuiten aantrekken. Een veelgehoorde tip is een boterhamzakje te gebruiken om om je voeten e/n handen te doen bij het insteken. Hierdoor glijd het makkelijker in je pak. Ik gebruikt het zelf niet, maar neem vaak gewoon de tijd en trek mijn wetsuit met geduld en zorgvuldigheid aan. Het makkelijkste is om te gaan zitten. Steek nu je voet in een pijp en duw je voet er geheel in. Trek je wetsuit daarbij gelijk over je voet zodat je dus op je voet kan staan zonder dat je op je wetsuit staat. Doe met je andere voet hetzelfde. Je hebt dus nu beide voeten in je wetsuit waardoor je de rest van de pijpen van je wetsuit omhoog kan stropen langs je benen. Mocht het nodig zijn dan kan je dus aan de binnenkant! van je wetsuit een beetje trekken zodat hij goed hoog komt. Het kruis van je wetsuit moet namelijk gelijk in je kruis terecht komen anders krijg je hem niet aan. Rol de wetsuit verder omhoog tot aan je armen. Doe nu hetzelfde als met de pijpen. Dus doe het armgedeelte binnenste buiten en steek je hand er geheel in en stroop gelijk je wetsuit over je arm. Uiteraard herhaal je dit met je andere arm. Belangrijk is hierbij om te letten dat je armstukken niet gedraaid zitten, deze krijg je anders niet meer goed. Trek nu je wetsuit over je schouders en zorg dat het hele pak comfortabel zit. Nu komt het lastigste deel, de rits. De rits van een wetsuit zit namelijk aan de achterkant met een lang koord aan de runner. Zeker in het begin is het aan te raden iemand te vragen je rits voorzichtig dicht te doen. Na oefening is dit ook zelf te doen maar het vergt wat handigheid. Als laatste zit er vaak een klittenbandje bovenaan je kraag over je ritsrunner. Dit is om irritatie van de rits in je nek te voorkomen maar ook te zorgen dat je rits niet open gaat tijdens het zwemmen.
De levenduur van een wetsuit, afhankelijk van gebruik, zal ongeveer 5 jaar bedragen. Daarna is het materiaal vaak wel uitgedroogd en begint het uit elkaar te vallen. Tijd dus om de wetsuit te vervangen!
Het dragen van een wetsuit is toegestaan voor:
De regels kunnen per bond, land of wedstrijd verschillen. Bij twijfel kun je vrijwel altijd de reglementen en laatste updates van de bond of wedstrijd raadplegen. Vaak informeert de organisatie van de triathlonwedstrijd op hun website over de huidige stand van zaken.