Een zwembril beschermd je ogen tijden het zwemmen in een zwembad of in open water. Zeker in het zwembad waar veel chloor in zit scheelt het enorm en zorgt de zwembril ervoor dat je niet met knalrode ogen het bad uitstapt. Met open water zwemmen bescherm de zwembril je ogen niet alleen. Een zwembril kan ook nog eens donkerder zijn tegen fel zonlicht en een zwembril met gepolariseerde glazen haalt de schittering van het wateroppervlakte weg.
Een zwembril is niet verplicht. Echter scheelt het zoveel in comfort tijdens het zwemmen dat ik het me niet voor kan stellen dat je zonder het water induikt.
Hier is niet echt een antwoord op te geven. Een zwembril moet ten eerste goed passen, dus begin bij de pasvorm! Als een zwembril niet lekker zit kan hij lekker waardoor je continue water in je zwembril heb staan, erg vervelend. Daarnaast moet je het elastiek van de zwembril zo strak zetten dat het pijnlijk wordt en je een paar uur na het zwemmen nog steeds de striemen op je hoofd heb staan.
Ga op pad voor een goede zwembril, ga naar een gespecialiseerde winkel waar ze veel modellen hebben die je kan proberen. Bekijk van te voren wat je wensen zijn, dit is makkelijk online uit te zoeken. Pas dan eerst elke zwembril door deze, zonder elastiek om je hoofd, eerst zachtjes tegen je oogkassen te drukken. Als een bril de juiste pasvorm bij je gezicht heeft zal de bril vacuüm zuigen en blijven plakken.
De eigenschappen van een zwembril zijn tegenwoordig best indrukwekkend. Zo kan een zwembril op sterkte gemaakt worden! Verder kan het neusje verstelbaar zijn of er zijn meerdere breedtes meegeleverd zodat je deze kunt wisselen. Hierdoor is de zwembril perfect op je neus pas te krijgen. Het zicht speelt ook een belangrijke keuze. Zwembrillen met een breder gezicht kunnen vooral in open water fijn zijn bij het oriënteren. Anti-fog tegen het beslaan, enkel of dubbel elastiek.
Een zwembril die nieuw is en een anti-fog laagje heeft zal zeer helder blijven. Echter na een aantal weken tot maanden afhankelijk van gebruik zal dit effect afnemen. Uiteindelijk zal de zwembril toch gewoon weer beslaan. Je kan dit lang tegenhouden door de bril niet aan de binnenkant aan te raken en zeker niet wrijven! Er zijn op internet talloze tips te vinden om je zwembril niet te laten beslaan. Uiteindelijk hebben al deze tips een ding gemeen, het werk zeer tijdelijk. Pas op met de tip met afwasmiddel, als je de zwembril niet goed uitspoelt en tijdens het zwemmen komt er een klein beetje water in dan word je niet blij...
Als je na de training je zwembril uitspoelt en in een beschermhoesje stopt zal het de leversduur verlengen. Zwem je intensief, dus meerdere keren per week dan zal de zwembril ongeveer een jaar meegaan.