Als triatleet kan je er niet omheen, open water zwemmen. Tijdens triathlon wedstrijden liggen er vaak duikers in het water voor als er een triatleet in de problemen komt. Maar tijdens trainingen ben je op jezelf aangewezen. Zeker als de temperaturen nog wat kouder zijn ligt bijvoorbeeld kramp op de loer. Maar vroeg in het jaar kan onderkoeling zeker een enorm gevaar opleveren. Het beste advies is dan ook om niet alleen het open water in te duiken. De zwemboei kan een perfect hulpmiddel zijn bij problemen, zorgt dat je zichtbaar ben voor anderen. Maar is ook zeker erg handig om spullen waterdicht in mee te nemen!
Is het veiligheid of schijnveiligheid wat de zwemboei geeft? Zeker voor de beginnende open water zwemmer kan de zwemboei veel mentale veiligheid bieden. De gedachte dat je elk moment kunt uitrusten of gewoon even kunt hangen aan je zwemboei geeft een veilig gevoel. De geoefende zwemmer zal hier minder of geen behoefte aan hebben maar kan hem zeker gebruiken als noodmiddel. Zoals al gezegd, kramp is de grootste vijand. Iedereen heeft waarschijnlijk kramp gehad in een voet, meestal zwem je dat er wel weer uit. Het is even een verveld gevoel, maar verder geen probleem. Ik heb zelf in een gewoon 25m bad kramp gehad in een grote spier in mijn bovenbeen. Dit zwem je er dus niet uit. Sterker nog, zwemmen is geen optie meer. Nu is dat in een zwembad vervelend, maar een beetje peddelen kom je wel weer aan de kant. Midden in een goot wateroppervlakte is dit wel anders, dan is de kant ineens heel ver weg. De zwemboei kan dan dienen als boei om aan te hangen. Maar zwemmen gaat dan nog steeds niet lukken. Daarom is het altijd aan te raden met meerdere personen te gaan zwemmen zodat je elkaar in de gaten kan houden.
In water zwemmen waar ook boten varen kan een extra gevaar opleveren. Zeker zonder zwemboei is alleen je hoofd zichtbaar. En dit nog maar voor de helft omdat de andere helft onderwater ligt. Eigenlijk ben je dus totaal niet zichtbaar voor anderen! Een felgekleurde zwemboei voor open water drijft eigenlijk boven je benen. Hierdoor ben je al een stuk duidelijk is beeld. Maar let vooral zelf op, want booteigenaren zien ook niet alles en kijken ook weleens de andere kant op. Grote boten gaan je echt gewoon niet zien. Wees er dus constant zeker van wat er om je heen gebeurd.
Een zwemboei is op zich een eenvoudig ballonvormige zak die je zelf opblaast. Er zijn verschillende kleuren verkrijgbaar, kies een zo fel mogelijke kleur zoals net al uitgelegd. Verder is elke serieuze zwemboei of saferswimmer zoals ze ook weleens genoemd worden, dubbelwandig uitgevoerd. Koop een degelijke zwemboei, het een belangrijk stukje veiligheid. Je moet er niet aan denken dat je hem halverwege een groot meer nodig hebt en hij blijkt leeggelopen te zijn...
De zwemboei zit vol lucht en weegt zelf bijna niets. Doordat hij letterlijk op het water drijft merkt je tijdens het zwemmen niet eens dat hij achter je aan dobbert. Als er veel wind staat wil je hem weleens voelen, maar zeker niet irritant.
Het gebruik is eigenlijk heel simpel. Het voorbereiden is goed te doen en kost nauwelijks extra tijd. Op de zwemboei zit een grote rolsluiting. Door deze rolsluiting kan er een grote opening in de zwemboei gemaakt worden. Zelf stop ik er altijd mijn spullen (telefoon, sleutels) in als ik op de fiets naar het open water ga. Maar ook als je met de auto ben kan je makkelijk je autosleutels erin kwijt. Ga je een langere tocht zwemmen kan je er ook voor kiezen om sportdrank en/of voeding mee te nemen. Als je de spullen in de zak gedaan heb kan je de zwemboei sluiten door de rolsluiting op te rollen en vast te zetten met de gesp. De rolsluiting is, mits goed gebruikt, is 100% waterdicht. Hierdoor ontstaat de eerste luchtkamer. Bij mijn zwemboei zitten er naast deze luchtkamer nog twee luchtkamers aan de zijkant. Deze moet je ook opblazen! Hierdoor ontstaan er 3 van elkaar gescheiden luchtkamers. Mocht er één lek gaan om welke reden dan ook, blijven er nog 2 over die je zeker kunnen houden als je er aan gaat hangen. Aan de zwemboei zit een lang koort met gesp die je om je middel moet vastzetten. Eenmaal in het water drijft de zwemboei dus vanzelf achter je aan.